سومین جلسه کمیسیون سیاسی:حاجیان؛حفظ یک همپیمان در یک حمله گسترده جهانی به آن دستاورد بزرگی است
به گزارش روابط عمومی جمعیت دفاع از ملت فلسطین، «محمدرضا حاجیان» کارشناس حوزه سوریه با اشاره بر اینکه سوریه از سال 2011 با یک حمله بزرگ و وسیع روبرو بوده است، و با توجه به کمک های ایران به ملت و دولت سوریه گفت: حفظ یک همپیمان در یک حمله گسترده جهانی به آن دستاورد بسیار بزرگی است.
محمدرضا حاجیان که در سومین نشست حضوری – رسانه ای کمیسیون سیاسی و امور بین الملل جمعیت دفاع از ملت فلسطین پس از عبور از شرایط سخت کرونایی با عنوان « بررسی آخرین تحولات میدانی سوریه» سخنرانی می کرد؛ در بخش اول به موضوع اشتباهی که در تحلیل شرایط و تحولات سوریه در داخل کشور و نیز خارج وجود دارد؛ گفت: دولت سوریه یک دولت کاملا مستقل بوده که بر اساس شرایط تحمیل شده به آن از شروع بحران تروریستی در سال 2011 با ناامنی و بحران ناشی از آن روبرو شده است و در چنین شرایطی از ایران و روسیه درخواست کمک برای عبور از این بحران کرده است. بنابر این حضور ایران و روسیه در آن به این معنی نیست که این دولت مستقل باید در روابط خارجی و یا سیاستگذاری های داخلی خود تابعی از سیاست های ایران و یا روسیه باشد. به این معنی که حضور ایران و روسیه در سوریه یک حضور نافی استقلال این کشور نیست.
بر این اساس دولت سوریه با توجه به نیازهای اقتصادی اش برای باز سازی و عبور از بحران اقتصادی ناشی از یک دهه درگیری و جنگ، از پیشنهاد رژیم های عربی مانند امارات استقبال می کند و این به معنی خیانت دولت سوریه به ایران نیست. اگر ایران می توانست در بازسازی و تامین نیازهای اقتصادی سوریه ورود قوی داشته باشد هرگز دولت سوریه از رژیم هایی که با حمایت های مادی و سیاسی و غیره در خرابی های آن نقش پر رنگ داشته اند، استقبال نمی کرد.
افکار عمومی و دولت سوریه نسبت به ایران نگاهی کاملا مثبت دارند و به نظر می رسد هیچ چیزی نتواند در این نگاه تغییر ایجاد کند. اما این موضوع در ارتباط با دیگر کشورها حتی روسیه وجود ندارد بلکه کاملا معتقدند اعتماد به غرب و رژیم های عربی و دیگران اشتباه بوده و سرنوشتی چون لیبی و افغانستان را برای سوریه رقم خواهد زد.
وی در بعد روابط اقتصادی میان ایران و سوریه گفت: در بعد روابط اقتصادی ایران و سوریه مشکلات زیادی در حوزه اجرا وجود دارد مانند نبود نظام بانکی مناسب فی مابین، و نیز نبود یک مرکز هماهنگی اقتصادی میان ایران و سوریه در کشور که چالش ها وموانعی زیادی را در این حوزه ایجاد کرده است و باید هر چه سریعتر در این ارتباط اقداماتی صورت بگیرد.
حاجیان در بخش بعدی صحبت هایش به تحولات حوزه درگیری در سوریه پرداخت و افزود: دولت ترکیه در 5 استان مرزی سوریه حضوری اشغالگرانه دارد. این حضور قبلا صرفا توسط تروریست های تحت حمایت ترکیه بوده است اما اکنون دستکم در این مناطق 16 پایگاه نظامی و با حدود 50 هزار نظامی ترکیه ایجاد کرده است که معنی اشغالگری است. همچنین در موارد بسیاری نیز به صورت غیر مشخص حضور دارد.
عضو کمیسیون سیاسی و اموربین الملل جمعیت دفاع از ملت فلسطین در این ارتباط افزود: دولت ترکیه در این مناطق ترورزیست های زیادی را مورد حمایت قرار داده است اما به دلیل اختلافات داخلی که این گروه های تروریستی دارند تاکنون موفق به ایجاد یکپارچگی میان آنها نشده است و به نظر می رسد هرگز در این امر موفق نخواهد شد.
وی تاکید کرد نکته مهمی که در این ارتباط وجود دارد آن است که اگر حمایت های ترکیه نباشد، این تروریست ها در کمترین زمان ممکن حذف خواهند شد.
وی در ارتباط با روابط نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) افزود: این نیروها مورد حمایت امریکا هستند و به همین دلیل ترکیه که به شدت به دنبال حذف آنها است نتوانسته کاری از پیش ببرد که همین موضوع به یکی از موارد اختلافی امریکا و ترکیه تبدیل شده است. اگر حمایت های امریکا از این نیروها نباشد در کمترین زمان ممکن توسط ترکیه از معادله حذف خواهند شد و به همین دلیل در مقطعی که امریکا تعدادی از پایگاه های خود را تخلیه کرد، این نیروها به سمت توافق با دولت سوریه رفتند و برخی از مناطق در کنترل دولت سوریه قرار گرفت.
وی افزود امریکا در این مناطق یعنی دیرالزور و حسکه که عمده چاه های نفت سوریه در آن قرار دارد، از تروریست ها به شدت حمایت هوایی می کند و همین امر فرایند ازاد سازی را مشکل کرده است زیرا دولت سوریه و یا روسیه باید با امریکا وارد نبرد هواییی شوند که البته فعلا ملاحظاتی در این ارتباط وجود دارد.
وی در خصوص منطقه التنف هم گفت: منطقه التنف منطقه مرزی مشترک میان عراق و سوریه و اردن است و هدف اصلی امریکا از اشغال این منطقه قطع کردن ارتباط زمینی عراق و سوریه است. امریکا دقیقا از همین منطقه در تحولات مرزی شرق سوریه یعنی بادیه الشام نقش ایفا می کند و هسته هایی از تروریست های داعش در این منطقه حضور دارند تا برای منطقه ارتباطی جایگزین « البوکمال» ناامنی ایجاد کنند. همچنین از منطقه التنف در تحولات ناامنی آفرین جنوب دمشق یعنی درعا، قنیطره و سویدا نقش ایفا می کند.
این کارشناس منطقه در ادامه گفت: اینگونه نیست که دولت سوریه یک دولت شکست خورده و فروپاشیده بوده و ایران و روسیه احیایش کرده اند، بلکه دولت سوریه یک دولت مقتدر بوده وارتش آن هم یک ارتش قدرتمند است و ایران و روسیه صرفا در بعد کمک به آن ورود داشته اند و اگر نبود ارتش قدرتمند سوریه ایران و روسیه هیچ کاری نمی توانستند انجام دهند.
وی افزود در بعد سیاسی هم به نظر می رسد محالفین نتوانند هیچ موفقیتی به دست آورند زیرا اولا هیچ انسجامی ندارند و هر یک مطالبات خاصی را دنبال می کنند. دوما فاقد پایگاه اجتماعی موثر در بدنه جامعه سوریه هستند و این صرفا موج رسانه ای حامیان انها هستند که آنها را بزرگ جلوه می دهند. ثالثا تنها جریان تقریبا منسجم مخالفین یعنی اخوان المسلمین به شدت منفور مردم سوریه هستند.
همچنین خانواده های سوری که درکنار دولت خود مانده اند شهید و مجروح داده و یا خسارت های مادی سنگینی به آنها وارد شده است اما مخالفین در شرایط بحران در کشور حضور نداشته اند و از بیرون به کشور که در حال جنگ با تروریست ها بوده فشار آورده اند. لذاجامعه سوری آماده همراهی و امتیاز دادن به مخالفین نیستند.وی با اشاره به اینکه ملت سوریه ملتی مقاوم با تحمل بسیار بالا هستند و هرگز دولت و ارتش قهرمان خود را تنها نمی گذارند گفت: ایران در حمایت از یکی از مهمترین همپیمانان خود نقش برجسته ای ایفا کرده است. سوریه در واقع گرفتار یک حمله جهانی بوده و حفظ یک همپیمان در مقابل یک حمله جهانی علیه آن، دستاورد بسیار بزرگی است که اساسا قابل قیاس با هیچ دستاورد دیگری نیست.